(Denna sida är uppdaterad den 6/10-2020)

Välkommen till Cumulus Västs Hemsida.
Nyttigt att veta för er som besöker Cumulus Västs hemsida.

Årsmötet 2020 inställt tillsvidare.

Vi i styrelsen väljer att skjuta årsmötet till en senare tid i år (2020). Skälet är betingat av oron runt Corona virusets spridning. Vi gör bedömningen att väldigt få väljer att komma till mötet.


Årsmöte 2020.

När: Tisdagen den 7-april kl 18.30
Var: Nordöns klubbstuga på väg till Marstrand
Anmälan: senast den 3-april till medlem@cumulus.se eller per telefon till Lars Rehn, tel. 070-589 91 14.

Efter årsmöte blir det som vanligt en läcker räkbuffé.

Vägbeskrivning till Nordön
1. Från E6 - riktning väst på Marstrandsvägen (168), kör 2,7 km
2. Kör rakt fram i rondellen andra avfarten. Fortsätt på Marstrandsvägen (168), kör ca 50 m
3. Håll höger och fortsätt på Marstrandsvägen (168), kör 16,4 km
4. Sväng höger, passera genom infarten och fortsätt ca 400 m
Väl mött.Cumulus - Försommarträff 2019.

Vädret visade sig från sin allra bästa sida då representanter för totalt sex Cumulusbesättningar sammanstrålade på Åstol under nationaldagen den 6 juni. Efter rundvandring på ön, besök i varandras båtar med tillhörande diskussioner om för- och nackdelar med olika lösningar, beskådande av öns kändis så lades besättningarnas pannor i veck för att försöka lösa det quizz på hela 30 frågor som Kjell Harald konstruerat.

Efter att svaren lämnats in vidtog den traditionella grillningen vid en av hamnens fasta grillplatser där det också fanns plats för samtliga att bänka sig vid långbordet.

Efter att besättningarna fått i sig mat och lämplig dryck startade allsången i sedvanlig god Cumulusanda. För att hedra våra Cumulusvänner på ost- och sydkusten som inte hade möjlighet att deltaga denna gång framfördes även sånger från dessa delar av vårt avlånga land.

Per Jacobsson hade lagt ner särskild omsorg vid valet av priserna som delades ut till pristagarna i quizzet.

Det fina vädret fortsatte även dagen efter nationaldagen och speciellt kvällen blev minnesrik.

Styrelsen planerar att upprätthålla traditionen med försommarträffar och uppmanar fler besättningar att deltaga i vår gemenskap.

Evert Johansson / Kassör

Nya saker till försäljning.

Kolla gärna in

Säljes/Köpes/Uthyres

Cumulus Väst Cup 2019.

Cumulus Väst Cup 2019

Årsmöte 2019.

När: Onsdag 20/3 kl 18.30
Var: Nordöns klubbstuga på väg till Marstrand
Anmälan: senast den 16 mars till medlem@cumulus.se eller per telefon till Lars Rehn, tel. 070-589 91 14.

Föredraget denna gång kommer att hållas av Niels Flohr från Elvströms Sails i Henån, Orust.
Efter årsmöte och föredrag blir det som vanligt en läcker räkbuffé.


Nytt boklotteri för medlemmar oktober 2018.

Vi lottar ut 5 st böcker med titeln ”Den unge, den gamle och havet” av Thomas Grahn och Sven Yrvind.

Tanken är att ge även långväga medlemmar eller medlemmar som inte kan delta i våra möten lite mervärde för medlemsavgiften.

För att vara med i lotteriet behöver du bara skriva ett email till evert@cumulus.se. Glöm inte att ange ditt namn och dina adressuppgifter.

2017 års försommarträff på Klädesholmen.

Lördagen den 3:e juni träffades vi på Klädesholmen. Fyra riktiga Cumulus båtar dök upp tillsammans med en medlem i bil, kassören i en motorbåt samt en väl respekterad kappseglare i en Maxi 900. Regnet hängde tung i luften och gjorde några försök till utfällning men gav till slut upp så att vi kunde äta, dricka och sjunga in sommaren utan att bli blöta.

Hälsningar Styrelsen.


4 Cumulus båtar, en motorbåt samt en Maxi 900.
4 Cumulus båtar, en motorbåt samt en Maxi 900


Träffen inleddes med en Quizz.
Träffen inleddes med en Quizz

Träffen inleddes med en Quizz

Träffen inleddes med en Quizz


En av kvällens lyckliga vinnare
Kalaset kan börja, baren har öppnat!


Kalaset kan börja, baren har öppnat!
Kalaset kan börja, baren har öppnat!


Kalaset kan börja, skål!
Kalaset kan börja, skål!

Gänget på en flanken.


Evert startar allsången.
Evert startar allsången

Evert startar allsången


Milo har alltid undrat vad det är som husse håller på med ibland. Men det kvittar, bara man får vara med.
Evert startar allsången

Tips på två bra länkar

Seldens hemsida finns bra instruktioner om riggning med mera.

Liros hemsida kan man bl a under "Tågtabellen" få fram samtliga dimensioner och längder för fall, skot etc till många båttyper däribland Cumulus.

Evert Johansson.

Årsmöte Cumulus Väst 2017

Årsmötet den 22 mars 2017 avlöpte i vanlig ordning i en gemytlig anda. Nytt för detta år var bland annat omval av två ordinarie styrelseledamöter, Claes Ahlström och Lars Rehn som båda valdes om för en tid på två år.

Första pris i Cumulus Väst 2016 vanns återigen av Ola Zachrisson i sin Cumulus SWE 269.

På mötet fick vi också lyssna på ett föredrag av Thomas Grahn som berättade om sin smått otroliga seglats över Atlanten i en Vega tillsammans med Sven Yrvind. Allt enligt devisen att allt är möjligt. Det gäller bara att dela upp det i tillräckligt små bitar. Det rekommenderas att läsa Thomas bok "Den Unge Den Gamle och Havet". En liten annorlunda berättelse om att ge sig ut på havet utan allt för vittgående planering. Finns på Nordsteds förlag ISBN 978-91-1-303806-3.

Mötet avslutades i vanlig ordning med vår tradtionella räkfrossa.

Nu ser vi fram emot en härlig vår och en härlig sommar.

Kjell Harald.
Ordinarie styrelseledamot i Cumulus Väst.


Claes inleder årsmötet 2017.
Claes Ahlström ordförande CV inleder årsmötet 2017

Ola Zachrisson tillsammans med Robin Johannesson tar emot första priset för Cumulus Väst Cup 2016.
Ola och Robin

Ola och Robin

Thomas Grahn berättar om sin seglats över Atlanten.
Thomas Grahn berättar om sin resa

Maja i all sin skönhet.
Maja

Vegans styregenskaper behövde förbättras genom att förses med ett kraftigare roder.
Kraftigare roder

Rejält med mat var en förutsättning. Här, Thomas i full färd med att stuva.
Thomas Grahn stuvar provianten

Maja för fulla segel.
Maja för fulla segel

Så här tokigt glad är man när man når hemmahamnen Hunnebostrand.
En mycket glad Thomas

Sextant för att mäta solhöjd.
Sextant

Dags för räkfrossa.
Räkfrossan staratr

Thomas med medhjälpare.
Thomas med medhjälpare

Gemytlig stämning.
Gemytlig stämning

Tjörn runt 2016

Årets Tjörn runt seglades i relativt svaga vindar och i ett väder där solkrämen kunde ligga kvar i toalettskåpet. Nytt för i år var att det fanns två banor att välja på, stora och lilla banan, vilket splittrade fältet av anmälda Cumulusbåtar. Fyra stycken valde att segla lilla banan vilken motsvarar "Tjörn runt original" och en båt valde stora banan.

På lilla banan sopade den gamla Bjarne Aas- konstruktionen IOD hem de tre första platserna i samma startgrupp som Cumulus. Bästa Cumulus, SWE 335 med Per Alexandersson från Hjuviks båtklubb vid rodret kom på plats nr 9 och hack i häl kom SWE 505 med Per-Magnus Bäckman från Stenungsunds Segelsällskap på plats nr 10.

Per Jacobsson vid rodret på SWE 133 från Ödsmåls kappseglingsklubb seglade in på plats 17 och Joakim Johansson från Björlanda kile segelsällskap i SWE 294 landade på plats 24. I startgruppen kom totalt 33 båtar i mål. Totalsegrare på lilla banan blev Emil Sandberg i en Smaragd. Detta var Emils tredje totalvinst i Tjörn runt.

En Cumulus, SWE 269 med Olof Zachrisson från Björlanda kile segelsällskap vid rodret seglade stora banan och deltog där som "Doublehanded" tillsammans med Robin Johannesson. Olof och Robin kom på plats 2 i startgruppen och på 31:a plats av de 87 båtar som kom i mål på stora banan.

De klasser som i årets upplaga av Tjörn runt hade flest deltagare är Express och H-båt med 13 deltagare var, IF med 12 st, IOD med 9 st, Smaragd, NF och X-99 med 7 st vardera. Maxi Racer och Omega 34 hade vardera 5 deltagare.

Inför 2017 bör vi kunna få ihop 10 st Cumulus på startlinjen om vi kraftsamlar och kommer överens om att segla samma bana. Slutligen kan man konstatera att att av de 25 första båtarna är det bara två något så när nya och moderna konstruktioner, en J-70 på plats 3 och en M34 på plats 8. Övriga konstruktioner har som Cumulus ett antal år på nacken.

Evert Johansson

Tjörn runt 2016

Tjörn runt 2016

Tjörn runt 2016

Tjörn runt 2016


Bohusracet 2016

Årets upplaga av Bohusracet blev ett av det tuffaste racet i tävlingens historia. I vindbyar upp emot 20 meter/sekund blev manfallet stort och många besättningar valde att bryta tävlingen. Av totalt 183 anmälda båtar tog sig dock 41 st i mål i Smögen efter att ha seglat den 170 NM långa banan.

I klass 1 (SRS 1,0 - 1,09) med totalt 27 st anmälda deltagare tog sig endast 2 st båtar i mål och en av dessa var SWE 269 Patagonia med Olof Zachrisson och Robin Johannesson som besättning. De kom i mål med en seglad tid på 35 timmar och 16 minuter men blev slagna av en Compis 28 efter korrigerad tid.

Totalsegrare blev en Arcona 380 från Lysekil med Magnus Lundgren och Urban Lagneús som besättning.

Evert Johansson

En Cumulus anmäld till ÅF Inshore race 2016

Philip Werner från Segelsällskapet Brunnsviken har anmält sin Cumulus, SWE 178, Queen Elisabeth till ÅF Inshore race. Seglingen startar den 2 juli i närheten av Fjäderholmarna i Stockholms inre skärgård och beräknas ta ca 3 - 4 timmar beroende på vindstyrkan. Totalt är 78 båtar anmälda.

Målet är beläget i centrala Stockholm vid Kastellholmen som ligger utanför Skeppsholmen, där KSSS regattaexpedition är belägen.

Startfältet på 78 båtar släpps iväg i grupper om 15 - 25 båtar per start med 10 minuters mellanrum och innehåller allt från Nordisk Folkbåt med båtjournalisten Curt Gelin vid rodret till välkända Gotlandruntvinnare som Ralf Aspholm i en M.A.T. 1180 och klassiker i trä som Jacob Wallenbergs gamla yawl Refanut byggd 1955 vid Neglingevarvet med Fredrik Wallenberg vid rodret.

Evert Johansson

Fler Cumulus i Pantenius Bohusracet 2016

I årets upplaga av Bohusracet, en distanskappsegling på ca 170 distansminuter och med en total besättning av två personer per båt, är 4 st Cumulus anmälda.

Seglingen startar den 1 juli i Uddevalla och går därefter söderut mot Marstrand och efter rundning av angöringsfyren Hätteberget seglar man norrut mot den norska fyren Tresteinerne för att sedan styra mot målet i Smögen. Hela bansträckningen ser ut som följer:

 • Start väst skeppsviken, Uddevalla
 • Flaggboj i Ljungskileviken norr om ön Ljungsholmen, styrbords rundning – Spurtpris!
 • Hättebergets fyr syd och väst om N 57° 51.87', E 11° 27.53'
 • Valön (Fjällbacka) Ost om N 58° 35.84', E 11° 16.06'
 • Furholmen (Strömstad) Ost om N 58° 56.00', E 11° 9.49'
 • Tresteinene Norge Nord om Babordrundning N 59° 1.53', E 10° 53.89'
 • Ön Sadlen Ost om N 58° 41.37', E 11° 10.34'
 • Mjölskärsfyr (Soteskären) Ost om N 58° 24.85', E 11° 11.69'
 • Fyren Skarvasätt (Västsidan Smögen) Väst om N 58° 21.84', E 11° 12.49'
 • Mål inloppet till Smögenshamn N 58° 21.08', E 11° 13.77'

Följande Cumulus är anmälda:

SWE 269 Patagonia med besättning Olof Zachrisson och Robin Johannesson
SWE 305 Melizia, med besättning Per-Ivar Nilsson och Jens Augustinsson
SWE 305, Turbulence med besättning Henrik och Fredrik Högman
SWE 133 Cumigen med besättning Per Jacobsson och Björn Johansson.

Totalt är 183 st båtar anmälda och deltagarna kommer från Sverige, Norge och Danmark. Lägsta SRS-tal har en Accent med 1,016 och högsta en Dragonfly 28 Sport från Dalarö Båtklubb med 1,490.

Evert Johansson

Ny artikel om rodret på Cumulus

Läs vår nya artikel om rodret på Cumulus. Klicka på den nya länken "Rodret på Cumulus" i länklistan till vänster. Redovisar fakta om de olika rodertyper som finns på Cumulus samt information om reservrodret som förvaras i Göteborg för eventuellt snabbt påkommet behov.

Lidingö runt 2016

Årets upplaga av Lidingö runt seglades lördagen den 21 maj i något starkare vindar än förra årets segling. Snabbaste båt var en RS Elite med Tor Jacobsson vid rodret, på andra plats kom en Express med Maria Movin som skeppare och tredje platsen belades av en Farr 40 OD med Jonas Andersson.

För oss Cumulusseglare är det glädjande att nu när Cumulusklubben på ostkusten helt verkar ha somnat in så vaknar Cumulusseglare med Östersjön som hemmavatten till liv och sätter igång att kappsegla. Förra året fanns inga Cumulus på startlinjen men i årets upplaga av Lidingö runt startade två Cumulus.

Krister Stralström från Norrköpings segelsällskap med SWE 127, Vilma seglade in på 91:a plats och Philip Werner från Segelsällskapet Brunnsviken med SWE 178, Queen Elisabeth kom på plats 117. Totalt var 245 båtar anmälda varav 225 kom i mål.

Bland de 20 första båtarna i mål var 5 st Expresser och 4 st Nordisk Folkbåt. De största klasserna var IF med 13 anmälda, Express (11 st) och Nordisk Folkbåt (9 st).

För Svenska Cumulusförbundet

Evert Johansson


Årsmöte Cumulus Väst 2016

Cumulus Västs årsmötet avhölls i vanlig ordning i KMS-klubbstuga på Nordön. Denna gång besöktes mötet av 24 stycken deltagare.

Nytt för i år var val av tre ordinarie styrelseledamöter i styrelsen på två år samt val av två styrelsesuppleanter, en revisor och en revisorstyrelsesuppleant för en tid på ett år. I samtliga fall blev det omval av tidigare valda ledamöter. Även två ledamöter i valberedningen omvaldes på ett år.

Första pris i Cumulus Väst Cup 2015 delades också ut vilket detta år vanns av Ola Zachrisson, SWE 269. Övriga pristagare uteblev dock från mötet.

Föredraget i år handlade om en specifik toalettlösning som mal sönder exkrementet och som använder sötvatten istället för saltvatten som spolvatten. Det blir säkert anledning att komma tillbaka till att beskriva denna typ av toalettlösning.

Sist men inte minst bjöds det sedvanligt på räkor vilket förhöjde den redan mycket gemytliga stämning som alltid infinner sig på våra årsmöten.

Det finns en stor erfarenhet bland Cumulus ägare vilka alla är villiga att dela med sig av.

Nu ser vi fram emot en härlig vår och en härlig sommar.

Kjell Harald.
Ordinarie styrelseledamot i Cumulus Väst.

Claes Ahlström ordförande CV inleder årsmötet 2016

Mötesdeltagarna

Mötesdeltagarna

Kassör Evert Johansson avlyssnar mötet

Priser Cumulus Väst Cup 2015


Cumulus väst och Svenska Cumulusförbundet lottar även i år ut ett antal böcker till sina medlemmar

16 exemplar av boken "Bortom den västra horisonten" som handlar om Lunkentuss klassiska världsomsegling (i nyutgåva) har slumpmässigt lottats ut till de som var medlemmar i Cumulus väst under 2015, undantaget Cumulus västs styrelse.

Boken distribueras med post till respektive vinnare under januari månad.

Styrelsen i Cumulus väst och Svenska Cumulusförbundet ber härmed att få gratulera följande vinnare:

- Kent Hagerskans
- Svante Persson
- Nils Åkesson
- Johnny Andersson
- Anki Hammerin
- Lars-Göran Olsson
- Fredrik Lundberg
- Martin Ranger
- Anders Mattsson
- Ingmar Hansson
- Bengt Engqvist
- Lars Lindebäck
- Peter Lindberg
- Hans Gustavsson
- Ulf Forslund
- Ingemar Olofsson

Tjörn Runt 2015

Årets upplaga av Tjörn Runt, den femtioandra i ordningen, bjöd på strålande sommarväder med bra vindar och blev en av de snabbaste seglingarna i tävlingens historia.

Den ostliga vinden på mellan 6 - 8 m/s med byar på 10 m/s passade den gamla Norlinkonstruktionen Accent som en handske och hemmaseglaren Hans Oscarsson vann före en IF på andra plats och en Nordisk Folkbåt som trea.

Endast tre grundkänningar och två mastbrott har rapporterats till tävlingsledningen.

De äldre konstruktionerna visade sig konkurrenskraftiga och bland de tio första platserna totalt fanns förutom Accenten, tre IF, två Nordiska Folkbåtar, en Express seglad av Mikael Collberg, en Monark 700, en Smaragd seglad av Emil Sandberg samt en 606.

Bästa Cumulus med Per-Magnus Bäckman vid rodret i SWE 505 placerade sig som nia i startgruppen och på plats 62 i totalen. Andra Cumulus i mål var SWE 335 med Per Alexandersson som skeppare med placeringarna 11 i gruppen resp 80 i totalen.

Olof Zachrisson med SWE 269 kom som tredje Cumulus in på 15 resp 111 plats. Per Jacobsson med SWE 133 kom som fjärde Cumulus i mål och belade placeringarna 17 resp 114. Per Norman med SWE 432 belade som femte Cumulus i mål platserna 20 resp 131.

Evert Johansson

Cumulus - på 11:e plats i Bohusracet bland 140 båtar som fullföljt seglingen

Cumulus visar sig som vanligt vara en fantastiskt segelbåt.
Med Robin Johannesson och Olof Zackrisson som duktig besättning placerade sig Cumulus 269, Patagonia, som elfte båt bland de 140 båtar som fullföljde seglingen Bohusracet.
Seglad tid var 32 timmar och 52 minuter och 28 sekunder.
Kappseglingen är en distanssegling på ca 170M, där fyren Hätteberget i söder och fyren Tresteinerne (Norge) i norr skall rundas innan målgång sker vid Smögen.

Rundningsmärken

 • Start Rödön Uddevalla
 • Ljungsholmen, Ljungskile Nordost o Sydväst om, styrbords rundning av röd flagga – Spurtpris!
 • Hättebergets fyr syd och väst om
 • Valön (Fjällbacka) Ost om
 • Furholmen (Strömstad) Ost om
 • Tresteinene Norge Nord om, Babords rundning
 • Ulholmens kalvs kummel Ost om
 • Mjölskärsfyr (Soteskären) Ost om
 • Fyren Skarvasätt ( Västsidan Smögen) Väster om
 • Mål inloppet till Smögens hamn

Banskiss Bohusracet

Intressant är att nya "upphottade" konstruktioner som Seascape 27 placerade sig först på 30:e plats.
Peter Norlin hade konstruerat 4 av båtarna som belade de 12 första platserna!
Norlin-power is still going strong!

Evert Johansson

Träff på Dyrön för Cumulus Väst 2015

Försommarträffen 2015 gästades av 6 medlemsfamiljer i Cumulus väst. Medlemmarna, från Ödsmål i norr till Göteborg i söder, anlände under fredagskvällen och på förmiddagen på lördagen tills det låg 5 stycken Cumulus och ett "supplyfartyg" med Cumulusflagg förtöjda i Dyröns södra hamn.

Efter sedvanlig inspektion av utförda förbättringar i båtarna och med för kappseglarna på västkusten vänliga men hårda kommentarer typ - " det där måste väga mycket" resp "blir inte det tungt på kryssen" planerades grillkvällen omsorgsfullt av besättningarna. Gitarren stämdes och sångrösterna provades noga.

När grillningen precis skulle starta fick de närvarande medlemmarna besök av en inte önskvärd besökare - ett lågtryck från Brittiska öarna uppenbarade sig med ett tillhörande regnområde. Eftersom Dyrön enligt de lokala varumärkesbyggarna är " möjligheternas ö" så löste sig detta väderproblem galant.

Personalen på Linas brygga visade en mycket stor generositet och lånade ut sitt stora skärmtak med tillhörande bord och bänkar så att Cumulus väst medlemmar kunde fortsätta den trevliga försommarträffen trots det brittiska störningsmomentet. Som vanligt, med den jämställdhetspolicy som gäller inom Cumulus väst, fick den manliga delen av besättningen söka regnskydd under en bergsida för att kunna ge köttbitarna den rätta kulören (bl a beroende på att det fanns bränslepumpar i närheten av skärmtaket och grillning i dess närhet avrådes).

Den kvinnliga delen av besättningen ägnade sig under tiden av att provsmaka vinet och förbättra sina sociala kompetenser. Till slut fick köttbitarna den rätta färgen och middagen kunde avnjutas. Därefter serverade personalen på Linas brygga smakprov på den bohuslänska specialiteten äggost med björnbärssylt tillsammans med starkt kaffe. Vissa av medlemmarna valde dock våffla med glass eller enbart glass.

Därefter testades allsången under vilken Kjell Harald rättade de kluriga frågorna från poängpromenaden. Under fortsatt regn vidtog prisutdelning med priser förtjänstfullt inköpta av vår nye styrelsemedlem Per Jacobsson. Inga protestflaggor hissades under prisutdelningen så medlemmarna verkade nöjda med såväl tävlingsresultat som priser.

Kvällen fortsatte under gemytliga former och avslutades först när mörkret lagt sig. På söndagen visade sig solen tidigt på morgonen men då den västliga vinden ökade till kulingstyrka valde de flesta medlemmarna att hoppa över den traditionella promenaden runt ön för att istället ta in ett rev i seglen och starta hemseglingen.
Evert Johansson


Damernas skvallerplats

Herrarnas grillplats

Allsång på Dyrön

KattvaktenLidingö runt 2015

Den 9 maj seglade ostkustseglarna sin traditionella stora inomskärssegling
Lidingö Runt med 236 stycken anmälda båtar varav 212 lyckade att ta sig i
mål i den friska vårvinden.

Samtliga Cumulusseglare på ostkusten lyste med sin frånvaro då antal anmälda
Cumulus var lika med noll.

En Albin 78 Cirrus som segrade i sin klass, två Albin Nova med bästa båt 5:a
i sin klass och två Omega 42 med bästa båt som tvåa i sin klass försvarade de
Norlinkonstruerade segelbåtarnas heder.

Vinnare blev Team Tant Raffa från Sundsvalls segelsällskap i en X-102 med
Thomas Hammarberg som skeppare.

Evert Johansson

Förfrågan

Vi är ett pensionsärspar som önskar hyra en Cumulus i juni, någon eller några veckor.

Vi har båda kustskepparintyg och lång seglingsvana.
Vi önskar hyra en som har bytt rodret.

Hälsningar

Eva Magnusson
Lundenvägen 22
561 34 HUSKVARNA

Tel:+46 (0)36- 13 39 30
Mob: +46 (070-672 13 86)
E-mail: Eva Magnusson

Årsmötet Cumulus Väst 2015

Årsmötet för Cumulus Väst 2015 avhölls i sedvanlig ordning i Nordöns klubbstuga med
räkor och föredrag. Fördraget denna gång hölls av familjen Andersson som hade gått
Göta Kanal och även seglat en del på ostkusten.

Nytt på mötet var att styrelsen fick bifall för att höja årsavgiften från 100 kr till 150 kr
för medlemskap i Cumulus Väst.

På de efterföljande bilderna ser vi i tur och ordning Cumulus Västs ordförande
Claes Ahlström. Därefter kvällens föredragshållare samt en mängd goda räkor.


Claes Ahlström ordförande CV

Familjen Andersson berättar om en Göta Kanal färd

Räkfrossa


Vinnarna av Bengt Jörnstedts bok "Vinden är fri"

Nio exemplar av Bengt Jörnstedts nya bok "Vinden är fri" har slumpmässigt
lottats ut bland de som var medlemmar i Cumulus Väst under 2014,
undantaget Cumulus Västs styrelse. Boken skickas med post till samtliga vinnare.

Styrelsen i Cumulus Väst ber härmed att få gratulera följande vinnare:

- Anders Esping
- Sten Lindouf
- Henrik Carlgren
- Folke Jeppsson
- Valter Persson
- Jan Bokesten
- Jonas Sjögren
- Björn Karlsson
- Lars SooldTjörn Runt 2014

I årets upplaga av Tjörn Runt som seglades i fina vindar deltog totalt 406 båtar.
Sex Cumulus deltog och som vanligt placerade sig Cumulus högt upp i resultatlistan.
Fem av sex Cumulus var bland de 95 första båtarna i den totala resultatlistan.

Olof Zachrisson stod som segrare i Cumulusklassen med SWE 269,
Patagonia, och placerade sig på andra plats i startgruppen bland 45 båtar.

Därefter kom Per-Magnus Bäckman med SWE 505, Makoti, (4:a i startgruppen)
följd av Per Alexandersson, SWE 335 (6:a i startgruppen).

På fjärde plats bland Cumulus kom Per Jacobsson, SWE 133, Van (12:a i startgruppen),
femma kom Thomas Rask med SWE 444, Af Nypan (36:a i startgruppen).

En Cumulusseglare, Magnus Fredriksson, SWE 12, Teamster deltog i startgrupp
"Doublehanded" där han och hans gast placerade sig på 4:e plats i gruppen av totalt 14 båtar.

Totalsegrare i årets Tjörn Runt blev en gammal god västkustkonstruktion av trä -
en Långedragsjulle 14 m2 som även tog totalsegern år 2013.

Evert Johansson


Hälsning från Cumulisa

Hej vill skicka ut en varning om avgasröret, på min båt gick skarvbiten sönder
av rost så att brandlarmet gick på grund av avgaser i ruffen + skitigt vatten på
durken. Det är nog flera YSM motorer som är rostiga. Det var inte kul,man
behöver en rörgäng1,5tums gängtapp för att få rena gängor i avgasröret,
våran båt är från 1980

Hälsar Janne Rönn Cumulisa nr 330


Dyrön 2014

Tre båtar vågade sig till Dyrön för att vara med på Cumulus Västs sommarträff,
trots kraftigt regn och ihållande åska.

Belöningen blev sedan två underbara soldagar med värme och svaga vindar.


Tre vågade livet

Våra Cumulustjejer

Avslappnad skepparkapten

På västra toppen med utsikt mot Tjörn

Ljuvligt med en paus under promenaden

Härlig kryss hemFörändringar för medlemskap i Svenska CumulusförbundetÅrsmötet 2014.

Som vanligt höll vi till i KMS Nordöns klubbstuga.

I år kunde vi glädjas åt ett mycket trevligt föredrag som hölls av familjen Kilbo.
Föredraget handlade om hur det är att segla utefter den enormt vackra Norrlandskusten.

2:dra och 3:dje pris delades även ut till pristagarna i Cumulus Väst Cup.

Som brukligt bjöds det på färska räkor och kaka till kaffet.

Protokoll fört vid årsmötet: Till protokollet.
*(140413)

Orförande Claes, Kassör Evert och vår tävlingsexpert Clas Jernström

I besökte 23 st Cumulus Väst medlemmar årsmötet

Buffén är dukad

Alla hugger in på Buffén.

Färska räkor är aldrig felEfterlysning från en av Cumulus Västs medlemmar.

Hej!

På vår Cumulus nr 329 Vidfamne finns det här motivet på rodret.
Vi vet inte varför eller vem som gjort, det fanns när vi köpte båten
2010 och säljaren visste inte, men om det är någon som till äventyrs
vet något om detta konstverk så hör av er till Lilian och Lasse Kilbo.
e-mail: Lilian och Lasse Kilbo


Motiv på Cumulus nr 329 roderResultat (preliminära) från Tjörn Runt 2013.

"Bästkusten" visade sig från sin bästa sida när årets Tjörn Runt, i ett fint sommarväder med goda vindar gick av stapeln. Seglingen startade i år på Stigfjorden mellan Tjörn Och Orust och gick motsols med mål på Askeröfjorden norr om Tjörnbron.

Hemmaseglaren Johan Söderberg från Björlanda Kile tog med sin Cumulus "Strecket" spiken i startgrupp 12 och slog Michael Collberg från Mariestad i "Käringa" med 6 minuter på seglad tid efter ca 4,5 timmars segling.

På tredje plats, 2 minuter efter Collberg, kom Olof Zachrisson i "Patagonia". Därefter placerade sig Per-Magnus Bäckman i "Makoti" (4), Johan von Bültzingslöwen i "Undan" (5), Mikael Hallin i "Humlan" (6) och Thomas Rask i "af Nypan" (7).

Två Cumulus startade i klassen Double-Handed där gamle Smaragdveteranen Emil Sandberg tog spiken och bästa Cumulusseglare blev Magnus Fredriksson i "Chaba" följd av Per Alexandersson från Hjuviks Båtklubb i "Mysen".

Stenungsunds segelsällskap kommer att utvärdera erfarenheterna efter årets Tjörn Runt och det återstår att se om Tjörn Runt 2014 kommer att seglas med- eller motsols.Tjörn Runt jubileumsåret 2013 seglas "baklänges" runt Tjörn.

Tjörn Runt jubileumsåret 2013 seglas "baklänges" runt Tjörn. Cumulus är femte största klass i årets
Tjörn Runt med 10 startande båtar (egen klass) före erkänt starka kappseglingsklasser som Smaragd,
Accent, X-99 och CB66.

De klasser som samlar fler startande båtar än Cumulus är Formula 18, H-båt, Express och IF-båt.
Totalt är i skrivande stund 505 båtar anmälda.

I år kommer det att bli tufft att ta hem segern i Cumulusklassen eftersom Michael Collberg med
meriterande tre totalsegrar i Tjörn Runt bakom sig nu åter valt att segla Cumulus.Återigen en lyckad träff på Dyrön. (klicka för att läsa och se mer av träffen)

Trevligt Årsmöte 2013.

I traditionell ordning avhölls årsmötet 2013 i KMS Nordöns klubbstuga.
Mötet var gemytligt och det bjöds på mycket skratt och glädje tillsammans
med en och annan skepparhistoria. Som tilltugg bjöds det på färska räkor
och hembakad kaka till kaffet.


Orförande Claes, Kassör Evert och Sekreterare Lars

Våra gemytliga Cumulus Väst medlemmar

Färska räkor med goda såser

Buffén är dukad

Hembakad marängkaka är aldrig fel


OBS!
Lösenordet till hemsidan kommer att bytas i samband med att årsavgiften tas upp
efter årsmötet. Inbetalningsavi kommer att skickas till samtliga medlemmar med
vanlig post. Meddelande om nytt lösenord kommer därefter att ske till betalande
medlemmar. Meddelandet kommer via e-post till de medlemmar som har e-post-
adress och via vanlig post till de som inte har e-post-adress.
PS. Avgiften är oförändrat 100:-.

Njut av fina bilder nedan från våra medlemmar.

 


(:************ Insänt av Jimmy Donnerby ************:)

Hej,

Vill bara visa upp mitt nya fina Sittbrunnskapell & Sprayhood som jag lät sy upp våren 2012.
Köpt från Sjölanders Marintextil,
Backa Bergögatan 14,
422416 Hisings Backa,
031-529850.

Jag är mycket nöjd med det! Ljust å härligt med det beiga tyget.

Mvh. Jimmy Donnerby Cumulus nr.517
Cumulus nr.517

Cumulus nr.517

Cumulus nr.517

Cumulus nr.517

(:************ Insänt av Erlend Rehn ************:)

Klubbregatta arrangert av Oppegård Båtforening 2012

Klubbregatta arrangert av Oppegård Båtforening 2012

Hej!

Hei, her er et par bilder av vår båt "Albinchen" fra sist lørdag i en klubbregatta arrangert av Oppegård Båtforening.

Som du ser her så er Cumulus en båt å regne med og seiler faktisk veldig jevnt med atskillig større og nyere cruisere.

Banen vi seilte ser du her. Dette er altså helt inne ved Oslo i Bundefjorden. Dere burde jo melde at det var fin innsats i
Tjörn Rundt og seier i gruppe 7. Flotte bilder derfra forresten.

Seilerhilsen Erlend Rehn(:************ Insänt av Thomas Rask ************:)

Tjörn runt 2012

Tjörn runt 2012

Hej!

Detta år hade jag min Cumulus (nr 502) i Vänern och besättningen i
Abisko under helgen för Tjörn runt. Kanske synd att jag inte kunde
deltaga denna gång då jag räknade in nio Cumulus-båtar som startade,
dvs en båt ifrån att vara räknad som klass i Tjörn Runt.

Hur som helst var jag vid Klädesholmen och tittade då båtarna passerade.
Jag hade en vanlig digitalkamera och bilderna år förstås amatörmässiga
men jag tänkte ändå erbjuda möjligheten ifall någon skulle platsa på Cumulus
Väst hemsida.

Av samtliga Cumulus tror jag bara att jag missade 434 Strecket med Johan Söderberg.

Jag har nog på ett eller annat sätt fått med en glimt på bilderna av följande Cumulus-seglare:
50             Makoti    P-M Bäckman
290           Ayla    C Ahlström
323           Märta    S Sarnell
138           Undan    J v Bültzing
215           Vacanza    G Nyren
SWE12     Teamster    M Fredriksson
269            Patagonia    O Zachrisson
SWE335    Mysen    Per

Jag vet inte om det finns någon begränsning på hur många Mb Webmaster inboxen tål.
Bifogar därför enbart ett par bilder som exempel. Om inte annat är bilderna unika
på det sättet att nästa år seglas banan åt motsatt håll.

Mvh
Thomas Rask

Cumulus 502, Af Nypan