Senaste nytt

Cumulus-bladet

Läs det senaste utskicket av Cumulus-bladet! 

Nu sjösätter vi nya hemsidan!

Ja, nu har vi äntligen fått nya hemsidan på plats. I stort sett samma innehåll som tidigare men lite modernare, lättare att läsa och hitta. Vi har också sorterat in många av de tekniska tips som finns i Cumulus Väst-bladet under rubriken Tekniska tips.  

Tjörn Runt 2023

Tjörn runt, som i år fyllde 60 år, seglades i ostliga vindar vilket gav undanvindsstart i för sensommaren relativt soligt väder och med perfekta vindar för kappsegling. Totalt var 215 båtar anmälda till tävlingen varav 199 st deltog i det som kallas Classic och 16 st seglade i Cruising.

Cumulus var med 6 st anmälda deltagare den båttyp som tillsammans med Express samlade den fjärde största flottan efter IOD med 11 st, IF och H-båt med 9 st anmälda.

Smaragd och Folkbåt samlade 5 st anmälda vardera.

Olof Zachrisson i Cumulus 269 seglade in på en fjärde plats i startgruppen och en totalplacering som nr 20. Björn Lerntoft med Cumulus 565 kom 11 i startgruppen och på en 50 plats i totalen. Våra norska vänner med Jan Eriksen som skeppare på Cumulus NOR 8806 belade plats 20 i startgruppen och plats 116 i totalen.

Johan Sundberg i Cumulus 392 kom i mål 15 sekunder efter de norska vännerna (på korrigerad tid) och belade plats 21 i gruppen och 118 i totalen. På plats 25 i startgruppen kom Kalle Esbo med Cumulus 501 (141 i totalen) och på plats 26 i startgruppen landade Daniel Johansson med Cumulus 372 (totalplacering 143).

Totalvinnare för årets Tjörn var Petter Gustafsson från Göteborgs Kanotförening i en Kanotjakt med SRS-tal 0.701. Plats nummer två i totalen belades av Peter Gustafsson i en Open 7.50 med SRS 1.108. Nummer tre var en B&R 23 (SRS 1.065) med Torkel Stillefors vid rodret.

Det är sagt av en gammal Cumulusägare att flera tidigare framgångsrika Cumulusseglare även i årets upplaga av Tjörn runt, nu fått studera hur akterspegeln på en Cumulus ser ut då de bytt ut sin Cumulus mot annan båttyp.

Vid tangenterna /Evert Johansson / Kassör i Cumulus väst

Cumulus 269, Olof Zachrisson
Cumulus NOR 8806, Jan Eriksen
Cumulus 392, Johan Sundberg
Cumulus 501, Kalle Esbo
Cumulus 372, Daniel Johansson
Totalvinnaren för 2023 års Tjörn Runt, Petter Gustafsson, vid Yttre Skapholmen

Julhälsning från en glad Cumulusägare i Düsseldorf, Tyskland

Här kommer en julhälsning från vår medlem Lukas Deppenkemper i Düsseldorf, Tyskland. Han köpte sin Cumulus nr 233 Tutti-Frutti norr om Göteborg (troligen på Tjörn eller i Stenungssund) och seglade den längs den svenska kusten till Torekov, därefter över till Danmark och vidare ner till Kiel. Han kommer senare att skriva en liten berättelse om seglatsen som vi kan publicera här på hemsidan.

Vi i styrelsen hos Cumulus Väst önskar både Lukas och alla övriga medlemmar en riktigt Gud Jul och ett Gott nytt År.

Hälsningar Evert Johansson Kassör i Cumulus Väst.

Lukas Deppenkemper 

Resrutt från Sverige till Kiel i Tyskland

Julhälsning från Lukas

Cumulusträff på Åstol
3-4 september 2022

Totalt fem Cumulusbesättningar hörsammade kallelsen att träffas på Åstol helgen 3-4 september. Åstol visade sig, som vanligt, från sin bästa sida med strålande sol, varma svaga vindar och ett generöst mottagande. En av våra medlemmar, familjen Munch Lendal, bjöd in övriga närvarande medlemmar både på drink med goda tilltugg och husvisning.

Åstols hamnkapten hade ordnat fina reserverade platser omedelbart utanför Åstols cafe, nästan längst in i hamnen.

Senare på kvällen samlades vi alla nere på bryggan för att förtära medhavda skaldjur och sjunga allsång. Vi blev också förärade lite politiskt budskap då KD var på besök på Åstol. Kjell Harald hade, sin vana trogen, knåpat ihop ett svårlöst quiz där Axel Munch Lendal tog ett hedrande förstapris.

På söndagsmorgonen studerades samtliga Cumulusbåtars ägares innovationer och råd och tips utbyttes. Alla var helt eniga om att sittbrunnen i en Cumulus är en av de allra bästa på marknaden. Efter alla studier och instämmanden tog sig besättningarna ut på Marstrandsfjorden för att se på en något äldre konstruktion av segelbåt (112 är) – de vackra 12:orna som deltog i Marstrand 12 meter cup för “The Pelle Pettersson Trophy”.

Vid tangenterna /Evert Johansson / Kassör i Cumulus väst

Augusti 2022

Verksamheten inom Cumulus Väst har under de gångna två åren enbart handlat om att upprätthålla servicen mot de betalande medlemmarna.  Då pandemin nu verkar gå  in i ett mer “kontrollerbart” läge där smittskyddsläkare inte längre starkt avråder från sammankomster arbetar vi inom styrelsen mot att få igång verksamheten till en mer normal nivå mot Cumulus Västs medlemmar. Bland annat behöver vi hålla ett årsmöte där vi stämmer av status för de gångna dryga två åren. Vi kommer att återkomma med mer information senare i höst. Till dess kan ni börja med att läsa Evert Johanssons rapport från Tjörn Runt 2022 nedan.

Med vänlig hälsning.

Styrelsen.

Tjörn Runt 2022

Årets Tjörn runt seglades i soligt väder och perfekta vindar för kappsegling. Cumulus visade återigen att det är en utmärkt kombination av familjebåt, semesterbåt och kappseglingsbåt för många seglingsintresserade. Om man studerar listan över antalet anmälda båtar så kan vi som äger en Cumulus glatt konstatera att Cumulus var den näst största klassen med 7 stycken anmälda båtar tillsammans med den gamla klassikern IF-båten. Störst antal deltagare hade klassen IOD som har en stark förankring i Stenungsund.

Cumulusseglare som deltagit i många Tjörn runt kan konstatera att klasser som Express, H-båt och Nordisk Folkbåt enbart lyckades få ihop 6 st anmälda båtar samt att Smaragd slutade på 5 st anmälda.

Olof Zachrisson deltog i klassen “Doublehanded där han med besättning belade en första plats i gruppen och en totalplacering som 12:a i årets Tjörn runt. I listan över totalplaceringar kan noteras att Björn Lerntoft kom på plats 43 (4 i gruppen), en av våra norska vänner, Jan Eriksen med NOR 8806, kom på plats 102 (14 i gruppen), Daniel Johansson kom på plats 120 (17 i gruppen), Johanna Hanning kom på plats 138 i totalen och nummer 20 i gruppen. Kalle Esbo som med sin besättning körde “doublehanded” slutade på 154 plats i totalen och på plats 15 i sin grupp.

Totalvinnare för årets Tjörn var Jonas Granhed i en Smaragd. Plats nummer två i totalen belades även denna av en Smaragd med Merit Kaal som rorsman. Nummer tre var en Dominant 95 med Lars Niklasson vid rodret.

Det är intressant att som gammal Cumulusägare notera att flera tidigare framgångsrika Cumulusseglare i årets upplaga av Tjörn runt nu, på avstånd, fått studera hur akterspegeln på en Cumulus ser ut då de bytt ut sin Cumulus mot annan båttyp.

Olof Zachrisson in action 2021